در تصاویر ترکیب باند شناسایی خشکی و آب، باندهای زیر با رنگهای مشخصی نمایش داده میشوند:
- مادون قرمز نزدیک (NIR – Near Infrared) با رنگ قرمز
- مادون قرمز با طول موج کوتاه (SWIR1 – Short-Wave Infrared) با رنگ سبز
- قرمز مرئی (RED) با رنگ آبی
آب نیز به طور کلی در طیف مرئی انعکاس زیادی دارد؛ با این وجود آب گلآلود در مقایسه با آب زلال بازتاب کمتری دارد. در نواحی مادون قرمز نزدیک و نواحی مادون قرمز با طول موج متوسط، افزایش جذب نور توسط آب باعث تیرهتر شدن آن میشود. میزان تیرگی به طول موج و عمق آب بستگی دارد.
افزایش مواد معدنی محلول در بدنههای آبی، حداکثر بازتاب طیف را از رنگ آب زلال (ناحیه آبی) به سمت ناحیه قهوهای رنگ میکشاند.
تفسیر ترکیب باند شناسایی خشکی و آب
این ترکیب باند، به نمایش آب با تناژهایی از آبی و زمین با سایههای سبز و نارنجی منجر میشود. در چنین حالتی آب کاملا از خشکی متمایز میشود. رنگ مناطق شهری نیز سرخابی، سفید یا بنفش در نظر گرفته شده است. خاک، ماسه و مواد معدنی با رنگهای گوناگونی نمایش داده میشوند. جذب تقریبا کاملا باندهای NIR و SWIR1 توسط آب، باعث میشود منابع آبی و خطوط ساحلی تصویر، کاملا واضح باشند. یخ و برف با سرخابی پررنگ و آب با آبی تیره نمایش داده میشوند. مناطقی مانند دهانهی آتشفشانها یا آتشسوزی جنگلها، دمای بالایی دارند؛ در این مناطق طیفهای میانی نور مرئی اشباع و با رنگ زرد یا تناژهایی از قهوهای مشخص میشوند.
یکی از کاربردهای خاص این ترکیب، شناسایی مناطق سیلزده است. این ترکیب در طول فصلهایی که رشد پوشش گیاهی در آنها کم است، باید جایگزین شود. مناطق سیلزده به رنگ آبی تیره در تصویر نشان داده میشوند. تشخیص مناطق کمعمق سیلابی قهوهای رنگ در مقایسه با مناطق آبی سیلزده کار دشوارتری است.
نقش نوارهای NIR-4 و SWIR1-5 ،Red-3 در تفسیر ترکیب باند شناسایی خشکی و آب
هر نوار در ترکیب، نقش قابل توجهی در نمایش تصویر بر عهده دارد.
NIR: آب تقریبا تمام نور را جدب میکند و باعث میشود اندامهای آبی در تصویر تیره به نظر برسند. تضاد انعکاس نور میان آب از یک سو و خاک و پوشش گیاهی از سوی دیگر، این باند را برای شناسایی مرزهای بین آب و زمین به گزینه مناسبی تبدیل میکند.
SWIR1: این باند به شدت به میزان رطوبت حساس است؛ به همین دلیل از آن برای نمایش و نظارت بر رطوبت خاک و پوشش گیاهی استفاده میشود.
RED: پوشش گیاهی تقریبا تمام نور قرمز را جذب میکند؛ به همین دلیل از آن برای ایجاد تمایز بین خاک و پوشش گیاهی استفاده میشود. علاوه بر آن، برای بررسی سلامت پوشش گیاهی نیز کاربرد دارد.
شاخصهای سنجش از دور
هر شاخص سنجش از دور، برای شناسایی ویژگیهای مشخصی از زمین مورد استفاده قرار میگیرند. برای دیدن لیست و توضیحات این شاخصها به مقالات جریب مراجعه کنید.