نمایی از نفشه رنگ‌آمیزی شده با شاخص NDSI جریب

شاخص NDSI یا شاخص پوشش برف

شاخص تفاضلی نرمال‌شده برف (NDSI) در واقع یک شاخص عددی است که پوشش برف روی سطح زمین را مشخص می کند. این شاخص با اندازه‌گیری مقدار نسبی اختلاف بازتاب نور مرئی سبز و مادون قرمز با طول موج کوتاه (SWIR - Short-Wave Infrared) محاسبه و نقشه پوشش برف به وسیله‌ی آن رنگ‌آمیزی می‌شود.
فهرست مطالب این مقاله

اهمیت شناسایی پوشش برف

شاخص NDSI برای شناسایی پوشش برف کاربرد دارد. برف یکی از پدیده‌های رایج در اقلیم‌های جهان است که به عنوان یکی از اجزای اصلی تشکیل‌دهنده سری‌های هیدرولوژیکی و خطرات اکولوژیکی شناخته می‌شود. تجمع برف در برخی از کشورهای جهان تنها به مناطق مرتفع محدود می‌شود. این تجمع به عنوان یکی از مخرب‌ترین خطرات طبیعی درنظر گرفته می‌شود. به همین علت، شناسایی پوشش برف برای کاهش خطر و مدیریت نواحی آبگیر مهم است.

علاوه بر آن برای پیش‌بینی هیدرولوژیکی و آب‌وهوایی نیز بسیار مهم است. همین موضوع بر اهمیت استفاده از شاخص NDSI می‌افزاید. ابزار ماهواره‌ای تشخیص وجود برف، شامل مشاهداتی در 0.66 و 1.6 میلی‌متر است. در این طول موج‌ها در اتمسفر شفافیت وجود دارد؛ برف در 1.6 میلی‌متر بازتاب ندارد؛ درحالیکه در 0.66 میلی‌متر بازتاب زیادی از خود نشان می‌دهد.

پوشش برف به درخشندگی ابرها است که تشخیص آن را از پوشش ابری دشوار می‌کند. با این حال، پوشش برفی، نور خورشید را در 1.6 میلی‌متر جذب می‌کند و به همین دلیل تیره‌تر از ابرها به نظر می‌رسد. همین امر امکان تشخیص پوشش برف از پوشش ابری را فراهم می‌کند. در نتیجه، تصویر گرفته شده تفاوت بین ابر و برف را از طریق مشاهدات صورت گرفته در این طول موج‌ها نشان می‌دهد.

نمایی از نقشه رنگ‌آمیزی شده با شاخص NDSI - هرچه عدد این شاخص به یک نزدیک‌تر باشد، احتمال وجود برف در آن منطقه بیشتر است.
نمایی از نقشه رنگ‌آمیزی شده با شاخص NDSI - هرچه عدد این شاخص به یک نزدیک‌تر باشد، احتمال وجود برف در آن منطقه بیشتر است.

شاخص NDSI چیست؟

شاخص NDSI یا Normalized Difference Snow Index ابزاری برای اندازه‌گیری مقدار نسبی اختلاف بازتاب نور مرئی سبز و مادون قرمز با طول موج کوتاه (SWIR – Short-Wave Infrared) است. این شاخص انحراف دو باند را که یکی نزدیک به مادون قرمز یا مادون قرمز است و دیگری در ناحیه طیف مرئی قرار گرفته، کنترل می‌کند. این کار برای نقشه‌برداری برف حائز اهمیت است.

برف در قسمت‌های مرئی طیف الکترومغناطیسی بازتاب زیادی از خود نشان می‌دهد؛ علاوه بر آن مقدار زیادی از مادون قرمز نزدیک (NIR – Near Infrared) یا بخش مادون قرمز با طول موج کوتاه (SWIR) طیف را جذب می‌کند. این درحالی است که بازتاب بیشتر ابرها در همان بخش‌ها از طیف نوری همچنان بالا است. چنین تمایزی امکان تشخیص برف را از بیشتر ابرها فراهم می‌کند.

نمای شماتیک طیف الکترومغناطیس با تأکید بر بخش فروسرخ - در این تصویر مشخص است که امواج فروسرخ طول موجی میان ۱ تا ۱۰۰۰ میکرومتر دارند و به زیرمجموعه‌های کوچک‌تر تقسیم و نامگذاری شده‌اند.
نمای شماتیک طیف الکترومغناطیس با تأکید بر بخش فروسرخ - در این تصویر مشخص است که امواج فروسرخ طول موجی میان ۱ تا ۱۰۰۰ میکرومتر دارند و به زیرمجموعه‌های کوچک‌تر تقسیم و نامگذاری شده‌اند.

فرمول محاسبه شاخص NDSI

برای محاسبه نسبت دو باند تصویربرداری شده و ترکیب‌شده در یک تصویر ماهواره‌ای در زمان و مکانی خاص رابطه زیر کاربردی است. این رابطه برای محاسبه‌ی شاخص NDSI استفاده می‌شود.

فرمول محاسبه NDSI

Band2: رنگ مرئی سبز 0.61-0.53 میکرومتر

Band5: موج کوتاه مادون قرمز 1.75-1.55 میکرومتر

محدوده‌ی شاخص NDSI بین 1- تا 1+ است و هر چه این عدد به 1 نزدیک‌تر باشد، احتمال وجود برف در آن نقطه بیشتر است.

شاخص سنجش از راه دور، داشبور و تقویم باغبانی
جریب، سامانه هوشمند مدیریت کشاورزی
نرم‌افزار جریب، با تکیه بر GIS، امکان ثبت و مدیریت انواع مشاهدات و فعالیت‌های باغداری را برای کارشناسان و کشاورزان فراهم کرده است. با جریب، کنترل باغ در دستان شماست!

برای کسب اطلاعات درباره‌ی سایر شاخص‌های سنجش از راه دور، به لینک‌های زیر مراجعه کنید:

اشتراک‌گذاری :
Skype
Email
WhatsApp
Telegram

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات دیگر جریب را بخوانید!
راهنمای مصرف کود گوگرد: فواید، مقدار مصرف و روش‌های استفاده

راهنمای مصرف کود گوگرد: فواید، مقدار مصرف و روش‌های استفاده

در این مقاله، به بررسی فواید کود گوگرد، مقدار مصرف مناسب و روش‌های استفاده از آن خواهیم پرداخت تا کشاورزان بتوانند با بهره‌گیری از این کود ارزشمند، به بهبود کیفیت و کمیت محصولات خود دست یابند. با ما همراه باشید تا با جزئیات بیشتری از این کود پرکاربرد آشنا شوید.

مطالعه >
محصولات کم آب و مقاوم به خشکی - روش‌های موفقیت در کشت آن‌ها

محصولات کم آب و مقاوم به خشکی – روش‌های موفقیت در کشت آن‌ها

ایران به‌عنوان کشوری که با بحران کم‌آبی دست‌وپنجه نرم می‌کند، نیازمند اتخاذ راهکارهای مؤثر برای حفظ و توسعه کشاورزی پایدار است. انتخاب محصولات مقاوم به خشکی و استفاده از روش‌های بهینه کشت، می‌تواند نقشی کلیدی در افزایش بهره‌وری و کاهش مصرف آب داشته باشد. هدف اصلی این است که کشاورزان بتوانند با مدیریت صحیح منابع، تولیدات خود را افزایش داده و کشاورزی پایدارتری را تجربه کنند.

مطالعه >
کرم سفید ریشه

کرم سفید ریشه + شناسایی، پیشگیری و روش‌های موثر مبارزه

تغذیه کرم سفید ریشه از ریشه‌ها باعث کاهش جذب آب و مواد مغذی توسط گیاه می‌شود که در نهایت به ضعف و مرگ گیاه منجر می‌شود. شناخت و شناسایی به‌موقع این آفت، به همراه استفاده از روش‌های پیشگیری و مبارزه مؤثر، می‌تواند به کاهش خسارات ناشی از آن کمک کند.

مطالعه >
برای ما پیام بگذارید.