ترکیب باند مادون قرمز به صورت متداول در مشاهده پوششهای گیاهی، محصولات زراعی و تالابها استفاده میشود. ترکیب باند در R = XS3 (طیف مادون قرمز نزدیک – NIR)، G = XS2 (طیف قرمز – red) و B = XS1 (طیف سبز – green) نمایش داده میشود. ممکن است چنین تفسیری در نگاه اول عجیب به نظر برسد؛ اما باید در نظر داشت در این ترکیب باند، پوششهای گیاهی نمایانتر خواهند شد؛ چرا که پوشش گیاهی سبز، انرژی نور مادون قرمز را منعکس میکند.
استفاده از این ترکیب باند باعث میشود پوشش گیاهی موجود در تصویر به راحتی شناسایی شود. پوشش گیاهی در تناژهای قرمز، خاک با رنگهای قهوهای روشن تا قهوهای تیره و مناطق شهری نیز با رنگهای آبی فیروزهای، زرد یا خاکستری نمایش داده میشوند. ابرها، برف و یخ نیز با رنگ فیروزهای روشن یا سفید مشخص میشوند. درختان سختچوب در مقایسه با مخروطیان با رنگ قرمز روشن نشان داده میشوند. آب زلال به رنگ مایل به آبی تیره و آب گلآلود با فیروزهای روشن در تصویر مشخص میشوند.
امکانات و کاربرد ترکیب باند مادون قرمز
ترکیب نواری مادون قرمز، یکی از ترکیبهای محبوب و مفید باندی برای مطالعه پوشش گیاهی، نظارت بر زهکشی محصول در مراحل مختلف رشد و الگوهای خاک است. به طور کلی تناژهای پررنگ قرمز، پوشش گیاهی پهن برگ یا سالمتر را نشان میدهند. در حالی که رنگهای قرمز روشن، مناطقی با پوشش گیاهی کم یا علفزارها را نمایش میدهند. مناطق شهری پرجمعیت با رنگ نیز با آبی روشن مشخص شده است.
این ترکیب باند، نتایج مشابهی در مقایسه با روش سنتی عکسبرداری هوایی مادون قرمز ارائه میدهد. بازتاب طیفی بر اساس جذب آب و کلروفیل در برگ است. درختان سوزنی برگ در مقایسه با سایر برگها از رنگ تیرهتری برخوردارند. بر اساس نوع گیاه تناژهای مختلفی از پوشش گیاهی وجود دارد.
همچنین میتوان نوارهای مختلف یک تصویر چند طیفی را برای نمایش مناطق پوشش گیاهی با یکدیگر ترکیب کرد. برای مثال، میتوان به نسبت باند مادون قرمز نزدیک (NIR – Near Infrared) به باند قرمز (Red) اشاره کرد. این نسبت با عنوان RVI (شاخص نسبت پوشش گیاهی) شناخته میشود.
در پوشش گیاهی، بازتاب مادون قرمز نزدیک (NIR) زیاد و بازتاب قرمز (Red) کم است؛ در نتیجه، ناحیهای که پوشش گیاهی دارد در مقایسه با مناطق بدون پوشش گیاهی دارای مقادیر بالاتری از شاخص نسبت گیاهی (RVI) هستند.
NDVI، شاخص دیگری برای سنجش تفاوت پوشش گیاهی
یکی دیگر از شاخصهای رایج سنجش پوشش گیاهی NDVI (شاخص نرمال شده تفاوت رطوبت) است که از رابطه زیر محاسبه میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله شاخص NDVI در جریب را بخوانید.