پروانه چوب‌خوار

نام علمی : kermania pistaciella amsel

حشرات بالغ این آفت پروانه‌هایی با طول 8- 11 و عرض 11-13 میلی‌متر هستند. بال‌های جلویی تیره رنگ با لکه‌ای کوچک در بخش فوقانی و یک لکه زرد بزرگ در بخش میانی می‌باشند. بال‌های عقبی به رنگ زرد روشن و خنجری شکل هستند. تخم این حشرات زرد رنگ و بیضوی شکل است که شیارهای طولی بر روی آن مشاهده می‌شود. لاروها در هنگام تفریخ، تخم‌ها بسیاری ریز و سفید رنگ هستند که با افزایش سن شفاف‌تر شده و در سن چهارم به رنگ خاکستری متمایل به سیاه تغییر می‌کند.
شفیره‌ها درون پیله‌های خاکستری تا قهوه‌ای رنگ و تقریبا مثلثی به طول حدود 5 تا 6 میلی‌متر با برجستگی در قسمت جلویی هستند. آفت پروانه چوب‌خوار پسته یک نسل در سال دارد و حشرات کامل در اوایل بهار در باغ ظاهر شده و روی خوشه‌های درختان پسته تخم‌گذاری می‌کنند اما در مواردی که فراوانی خوشه‌ها کم باشد آفت شاخه‌های تازه با بافت نرم، دم برگ و پهنک برگ را نیز برای تخم‌ریزی انتخاب می‌نماید.
لاروها از اواخر خرداد تا اوایل اسفند درون کانال‌هایی در مرکز سرشاخه‌ها سپری می‌کنند و بعد از گرم شدن نسبی هوا از دالان‌های تغذیه‌ای خود خارج شده و در روی سرشاخه‌ها و یا بعضا در سطح زمین به شفیره تبدیل می‌شوند. حشرات کامل معمولا از اوایل فروردین ماه ظاهر شده و به جفت‌گیری و تخم‌ریزی می‌پردازند.

علائم و خسارات

  • ضعف و رشد کم سرشاخه‌های جوان
  • وجود دالان‌های سیاه توپر در سرشاخه‌ها
  • سیاه شدن و ریزش خوشه‌های کوچیک
  • ریزش دانه‌های انتهای خوشه‌های بزرگ
  • سیاه شدن داخل ساقه خوشه

روش های مبارزه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *