عملیات پاییزه باغ پسته

عملیات پاییزه باغ پسته

عملیات پاییزه باغات پسته با هدف حفظ و بهبود سلامت درختان و آماده‌سازی آنها برای فصل زمستان انجام می‌شود. در این مقاله اقداماتی را که در پاییز در باغات پسته انجام می‌شود که شامل برداشت محصول، تنظیم آبیاری، تعمیر و نگهداری، کاشت نهال پسته، مدیریت آفات و بیماری‌ها در باغ پسته و نمونه‌برداری خاک هستند را با هم بررسی می کنیم.

تنظیم آبیاری باغ پسته در پاییز

در فصل پاییز، نیاز آبی درختان پسته کاهش می‌یابد. بنابراین در عملیات پاییزه باغ پسته باید آبیاری را به تدریج کاهش داده و با توجه به نیاز و شرایط هوا و خاک، آبیاری را تنظیم کنید. هدف از این کار، جلوگیری از بیماری‌ها و ریزش برگ‌ها در فصل زمستان است.

در ادامه موارد مهم جهت آبیاری باغ پسته در پاییز را با هم بررسی می‌کنیم:

  • بررسی نیاز آبی درختان پسته
  • کاهش تدریجی آبیاری
  • رعایت شرایط خاک
  • استفاده از روش‌های تراکم آبیاری
  • مراقبت از ریشه‌ها
  • آبیاری با حجم زیاد
  • آبیاری با آب تمیز
  • اصلاح pH خاک
  • آبیاری با فواصل زمانی
  • استفاده از تکنیک‌های آبیاری مناسب باغات پسته
 

بررسی نیاز آبی درختان

برای تعیین نیاز آبی درختان پسته در عملیات پاییزه باغ پسته، باید به عواملی مانند سن درختان، اندازه برگ‌ها، شرایط هوا، نوع خاک و رطوبت خاک توجه کنید. در این فصل، معمولاً نیاز آبی درختان کاهش می‌یابد.

کاهش تدریجی آبیاری

با شروع فصل پاییز، می‌توانید آبیاری را به تدریج کاهش دهید. ابتدا می‌توانید فواصل زمانی بین آبیاری را افزایش دهید و سپس حجم آب مورد استفاده را کاهش دهید.

استفاده از روش‌های تراکم آبیاری

در پاییز، معمولاً میزان بارندگی بیشتر است. در صورتی که بارش‌های مناسبی در منطقه شما وجود دارد، می‌توانید در عملیات پاییزه باغ پسته از روش‌های تراکم آبیاری استفاده کنید. به این معنی که بلافاصله پس از بارش، آبیاری را به تعویق بیاندازید و از آب باران بهره‌برداری کنید.

آبیاری باغ پسته در پاییز برای مقابله با شوری

آبیاری پسته در پاییز برای کاهش شوری خاک می‌تواند موثر باشد. شوری خاک به میزان نسبت آب به مواد محلول در خاک اطلاق می‌شود. 

برای کاهش شوری خاک و حفظ سلامت درختان پسته در پاییز، می‌توانید از روش‌ها و توصیه‌های زیر استفاده کنید:

فهرست مطالب این مقاله
شاخص سنجش از راه دور، داشبور و تقویم باغبانی
jereeb-logo
جریب، نرم‌افزار کشاورزی مدرن

با استفاده از تقویم عمومی جریب که شامل ۵۳ فعالیت عمومی باغ‌های پسته است، در طول سال از اهم فعالیت‌های لازم باغداری باخبر شوید.

با جریب، کنترل باغ در دستان شماست!

آبیاری با حجم زیاد

استفاده از آبیاری با حجم زیاد می‌تواند به کاهش شوری خاک کمک کند. با افزایش حجم آب مورد استفاده در هر بار آبیاری، می‌توانید میزان نمک موجود در خاک را کاهش دهید. اما باید مراقب باشید که در عملیات پاییزه باغ پسته آبیاری زیاد نباشد و خاک را بیش از حد آبیاری نکنید. معمولا در فصل سرد دو نوبت آبیاری سنگین انجام می شود.

برای مطالعه‌ی مطلب همه‌چیز درباره آبیاری پسته، به این لینک مراجعه کنید.  

آبیاری با آب تمیز

از آب تمیز و غیر شور برای آبیاری باغ پسته استفاده کنید. در صورت امکان، از منابع آبی غیر شور مانند آب شهری یا آب آب‌شیرین‌کن استفاده کنید. اگر آب شور برای آبیاری استفاده می‌کنید، میزان نمک در خاک ممکن است افزایش یابد.

اصلاح pH خاک

شوری خاک می‌تواند باعث افزایش مقدار نمک‌ها و تغییر pH خاک شود. برای کاهش شوری خاک و تعادل pH، می‌توانید با استفاده از موادی مانند گچ و اسید pH خاک را تنظیم کنید. با اصلاح pH خاک، قابلیت جذب مواد مغذی توسط گیاهان نیز بهبود می‌یابد.

آبیاری با فواصل زمانی

برای کاهش شوری خاک، می‌توانید در عملیات پاییزه باغ پسته فواصل زمانی بین آبیاری‌ها را افزایش دهید. با این کار، مواد محلول در خاک فرصت کافی برای تخلیه و از خاک خارج شدن دارند.

استفاده از تکنیک‌های آبیاری مناسب

استفاده از تکنیک‌های آبیاری مناسب می‌تواند در کاهش شوری خاک موثر باشد. مثلاً استفاده از سیستم‌های آبیاری قطره‌ای یا آبیاری زیرسطحی در آبیاری پاییزه باغ پسته که کمترین میزان آب را مصرف می‌کنند و امکان تماس آب با خاک شور را کاهش می‌دهند.

استفاده از اسید در آبیاری باغات پسته جهت کاهش اسیدیته خاک، جذب بهتر عناصر و کاهش شوری خاک استفاده می‌شود.
استفاده از اسید در آبیاری باغات پشته جهت کاهش اسیدیته خاک، جذب بهتر عناصر و کاهش شوری خاک استفاده می‌شود.
آبیاری غرقابی باغات پسته - توصیه شده در زمستان جهت کاهش شوری خاک
آبیاری غرقابی باغات پسته - توصیه شده در زمستان جهت کاهش شوری خاک

تعمیر و نگهداری باغ پسته در پاییز

پاییز زمان مناسبی است تا اقدامات تعمیر و نگهداری در باغات پسته انجام شود که بسیار مهم بوده و می‌تواند در بهبود رشد و عملکرد درختان پسته کمک کند. در زیر چند مورد برای تعمیر و نگهداری باغ پسته در عملیات پاییزه باغات پسته آورده شده است:

بررسی و تعمیر سیستم آبیاری

در پاییز، قبل از فصل بارندگی، بهتر است سیستم آبیاری را بررسی و تعمیر کنید. بررسی خطوط آبیاری، سنسورها، شیرآلات و سایر قطعات سیستم را انجام دهید و هر گونه خرابی یا نقص را تعمیر کنید. اطمینان حاصل کنید که سیستم آبیاری برای فصل سرما آماده و عملکرد صحیح دارد.

تنظیم تیمار و کاشت نهال

در صورت نیاز، پاییز می‌تواند زمان مناسبی برای تنظیم تیمار و کاشت درختان پسته باشد. اگر نیاز به تغییر مکان درختان یا کاشت نهال‌های جدید دارید، پاییز برای این کار مناسب است. در صورت نیاز به کاشت نهال پسته جدید، پاییز نیز زمان مناسبی است. در این فصل، خاک هنوز گرم است و نهال‌ها می‌توانند ریشه بهتری بزنند و برای رشد در بهار آماده شوند.
کاشت نهال پسته در عملیات پاییزه باغات پسته یک زمان مناسب برای شروع باغ پسته جدید است.

در ادامه، فرایند کاشت نهال پسته در پاییز توضیح داده می شود:

انتخاب نهال

برای کاشت پسته در پاییز، ابتدا نهال‌های سالم و مناسب را انتخاب کنید. نهال‌ها باید سالم، بدون آفات و بیماری‌ها باشند. همچنین، از تولیدکنندگان معتبر و مطمئن خرید کنید تا از کیفیت نهال اطمینان حاصل کنید.

آماده‌سازی زمین

به عنوان بخشی از عملیات پاییزه باغ پسته زمین را برای کاشت نهال پسته آماده کنید. ابتدا زمین را از علف‌های هرز پاکسازی کنید و سپس آن را با خاکریزی و آماده‌سازی مناسب برای رشد درختان آماده کنید. همچنین، اطمینان حاصل کنید که زهکشی مناسب در زمین وجود داشته باشد.

حفر چاله

برای هر نهال پسته، یک چاله به عمق و عرض مناسب کاوش کنید. عمق چاله باید بهاندازه ریشه نهال باشد و عرض آن نیز باید کافی برای جا دادن ریشه‌ها باشد. فاصله مناسب بین نهال‌ها را هم رعایت کنید.

آماده‌سازی نهال

قبل از کاشت، ریشه‌های نهال را به آرامی آب بندی کنید تا قابلیت جذب آب و مواد غذایی را داشته باشند. همچنین، برخی از ریشه‌ها را کوتاه کنید تا رشد بهتری داشته باشند.

کاشت نهال

نهال را به آرامی و با دقت در چاله قرار دهید و سپس آن را با خاک پر کنید. خاک را به آرامی فشار دهید تا نهال استوار شود و هواهای خالی در خاک را حذف کنید. اطمینان حاصل کنید که سطح ریشه نهال با سطح خاک هم‌ارتفاع است.

آبیاری خاک

پس از کاشت نهال، آبیاری کاملی انجام دهید تا خاک مرطوب باشد.
برای مطالعه‌ی مطلب باغ پسته، کاشت پسته، پیوند، هرس درخت و درآمد سالانه، به این لینک مراجعه کنید.  
نهال پسته
نهال پسته
نهال پسته
نهال پسته

مراقبت و نگهداری

بعد از کاشت نهال پسته در پاییز، شما باید مراقبت و نگهداری مناسبی از باغ پسته خود داشته باشید. این شامل آبیاری منظم، کنترل علف‌های هرز، محافظت در برابر آفات و بیماری‌ها، و مدیریت تغذیه و خاک است

آبیاری نهال

در ابتدا پس از کاشت نهال، آبیاری مرتب و کافی را انجام دهید تا ریشه‌ها به خوبی رشد کنند.

کنترل علف‌های هرز

علف‌های هرز می‌توانند با رشد نهال‌ها رقابت کنند و منابع آب و مواد غذایی را از آن‌ها بگیرند. بنابراین در پاییز از روش‌های مناسبی مانند استفاده از علف‌کش‌های مجاز و مناسب استفاده کنید.

نمونه برداری خاک از باغ پسته در پاییز

نمونه برداری خاک از باغ پسته قبل از شروع به تغذیه باغ پسته در پاییز، مهم است. آزمایش خاک می‌تواند اطلاعاتی درباره میزان pH، سطح عناصر غذایی و سایر ویژگی‌های خاک ارائه دهد. با توجه به نتایج تجزیه خاک، می‌توانید بسته به نیازهای آن، مواد آلی و معدنی را به خاک اضافه کنید.

تغذیه باغ پسته در پاییز

تغذیه مناسب باغ پسته در پاییز می‌تواند به رشد سالم و عملکرد بهتر درختان کمک کند. در عملیات پاییزه باغات پسته تغذیه به صورت محلول پاشی و خاکی انجام می شود.

تغذیه بعد از برداشت باغات پسته، مزایای زیادی دارد که عبارتند از:

  • افزایش ذخیره مواد غذایی در قسمتهای چوبی گیاهان که باعث افزایش توانایی گیاهان در تحمل سرما و خشکی می‌شود.
  • بهبود شرایط فیزیولوژیکی گیاهان که باعث افزایش رشد و توسعه شاخه‌ها، برگ‌ها و میوه‌ها می‌شود.
  • افزایش عملکرد و کیفیت محصول پسته که باعث افزایش درآمد و سود کشاورزان می‌شود.

محلول پاشی بعد از برداشت پسته

محلول‌‌پاشی پس از برداشت پسته در عملیات پاییزه باغ پسته می‌تواند به بهبود رشد و عملکرد درختان کمک کند و در حفظ سلامت آن‌ها نقش مهمی داشته باشند. محلول‌پاشی فروت ست شامل نیتروژن، روی و بر به همراه کلسیم، پس از برداشت انجام می‌شود و کمک زیادی به مقاومت درختان در مقابل استرس‌های سرما می‌کند.

کوددهی خاکی باغ پسته در پاییز

کوددهی خاکی مناسب در پاییز می‌تواند به رشد و توسعه سالم درختان پسته کمک کند. نوع و مقدار کودهای مورد نیاز برای کوددهی بعد از برداشت باغات پسته بستگی به شرایط خاک و آب، نوع و سن گیاهان، میزان محصول برداشت شده و نوع کود‌دهی دارد. به طور کلی، می‌توان از کودهای شیمیایی و زیستی برای کوددهی بعد از برداشت باغات پسته استفاده کرد. کودهای شیمیایی شامل کودهای نیتروژنی، فسفری، پتاسی، کلسیمی، منیزیمی، آهنی و سایر عناصر کم‌مصرف هستند. کودهای زیستی شامل کودهای حاوی باکتریها، قارچها، جلبکها و سایر موجودات زنده هستند. مقدار کودهای شیمیایی و زیستی باید بر اساس تجزیه خاک و آب و نیازهای گیاهان تعیین شود.

برخی عناصر مورد استفاده در عملیات پاییزه باغ پسته و نقش آن ها در گیاه
نوع کود روش استفاده نقش در گیاه
کود گاوی و مرغی بصورت چالکود بهبود ساختمان خاک
ازت (N) بصورت چالکود و محلول پاشی رشد گیاه و تولید پروتئین
روی (Zn) بصورت چالکود و محلول پاشی تولید هورمون‌ها و رشد گیاه
مس (Cu) بصورت چالکود و محلول پاشی ضروری برای فعالیت برخی آنزیم‌های گیاه
آهن (Fe) بصورت چالکود و محلول پاشی مهم برای تولید کلروفیل و فتوسنتز گیاه
منگنز (Mn) بصورت چالکود و محلول پاشی مهم برای فتوسنتز و تولید انرژی گیاه

کشت جو و منداب به عنوان کود‌سبز در باغ پسته

کشت جو و منداب به عنوان کود سبز در باغ پسته در عملیات پاییزه باغات پسته می‌تواند بهبود سلامت خاک و تأمین عناصر غذایی برای درختان پسته کمک کند. این روش، به عنوان کود سبز شناخته می‌شود و به دلیل مزایای زیست محیطی و اقتصادی خود، مورد توجه باغداران قرار گرفته است.

در زیر، تاثیرات و مزایای کشت جو و منداب در باغ پسته را بررسی می‌کنیم:

بهبود سلامت خاک

کشت جو و منداب به عنوان کود سبز می‌تواند بهبود ساختار خاک و تهویه آن را تسهیل کند. ریشه‌های گیاهان جو و منداب باعث تراکم و تقویت خاک می‌شوند و به تثبیت خاک، افزایش حاصلخیزی و کاهش فرسایش خاک کمک می‌کنند.

افزایش ماده آلی

کشت جو و منداب می‌تواند موجب افزایش ماده آلی در خاک شود. این گیاهان با ریشه‌های خود، مواد آلی را به خاک اضافه می‌کنند و باعث افزایش توانایی نگهداری رطوبت و تامین تغذیه گیاهان می‌شوند.

تامین عناصر غذایی

جو و منداب عناصر غذایی مورد نیاز درختان پسته را به خاک باز می‌گردانند. با اضافه‌شدن بقایای گیاهی جو و منداب در خاک، عناصر غذایی از آن‌ها به خاک منتقل می‌شوند و می‌توانند به تأمین نیازهای غذایی درختان پسته کمک کنند.

کنترل علف‌های هرز

کشت جو و منداب می‌تواند به عنوان یک روش طبیعی برای کنترل علف‌های هرز در عملیات پاییزه باغات پسته استفاده شود. رشد فشرده این گیاهان سبز در فصل پاییز می‌تواند از رشد و گسترش علف‌های هرز جلوگیری کند و نیاز به استفاده از مواد شیمیایی کنترل علف‌های هرز را کاهش دهد.

مبارزه با آفات و بیماری‌های باغ پسته در پاییز

بخشی از عملیات پاییزه باغ پسته شامل مراقبت و مبارزه موثر با آفات و بیماری‌ها می‌شود تا از آسیب‌های جدی جلوگیری شود. در زیر، به برخی از آفات و بیماری‌های رایج در باغ پسته در پاییز و راهکارهای مبارزه با آنها می‌پردازیم.

مبارزه با پسیل پسته در پاییز

پسیل پسته یکی از آفات مهمی است که می‌تواند در عملیات پاییزه باغات پسته آسیب‌های جدی به درختان وارد کند. این آفت باعث ضعف درختان، ریزش محصول و کاهش عملکرد می‌شود. برای مبارزه با پسیل پسته در پاییز، می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:
استفاده از حشره‌کش‌های شیمیایی یا صابون های کشاورزی: در صورت لزوم و وجود آفات بسیار، می‌توانید از حشره‌کش‌های شیمیایی یا صابون‌های کشاورزی استفاده کنید. در انتخاب این محصولات، به دستورالعمل‌ها و راهنمایی‌های تولیدکننده توجه کنید و از مقادیر صحیح و زمان مناسب استفاده کنید.
حفظ بهداشت باغ: حفظ بهداشت و تمیزی باغ پسته نیز می‌تواند در کنترل پسیل موثر باشد. برگ‌های آلوده را از کف باغ جمع‌آوری و منهدم کنید. شخم عمیق و یخ‌آب هم می‌تواند موثر باشد.

برای مطالعه‌ی مطلب پسیل و راه‌های مبارزه با آن، به این لینک مراجعه کنید.  

 

گالری تصاویر دشمنان طبیعی پسیل پسته

مبارزه با زنبور مغز‌خوار پسته در پاییز

مبارزه با زنبور مغز‌خوار پسته در عملیات پاییزه باغات پسته بسیار مهم است زیرا زمستان‌گذرانی این آفت در زمستان داخل میوه‌های پسته ریخته کف باغ صورت می‌گیرد و جمع‌آوری و انهدام میوه‌های ریخته شده کف باغ می‌تواند جمعیت زنبور مغز‌خوار پسته تا حد قابل‌توجهی کم کند.

مبارزه با شب‌پره خرنوب پسته در پاییز

مبارزه با شب‌پره خرنوب (ﮐﺮم ﮔﻠﻮﮔﺎه اﻧﺎر) پسته در عملیات پاییزه باغات پسته به علت اینکه جمعیت آن افزایش می‌یابد مهم است، در اوایل آبان باغ‌های پسته‌ای که محصول آن‌ها به موقع برداشت نشده است، جمعیت آفت خرنوب بالایی دارند. تغذیه لاروهای آفت فقط از مغز پسته بوده و لاروهای خرنوب مغز میوه خشک پسته پس از برداشت را نیز مورد حمله قرار می‌دهند و با برداشت محصول پسته وارد انبار شده و در داخل انبار به خسارت خود بر روی میوه‌های پسته ادامه می‌دهند. جهت مبارزه با این آفت در پاییز می‌بایست پسته‌های مانده در داخل باغ و انارهایی که آخر فصل روی درخت انار و زیر آن هست، جمع آوری شده و منهدم شوند.

استفاده از قارچ کش بردوفیکس جهت مبارزه با سرخشکیدگی‌ها و بیماری‌های قارچی باغ پسته در پاییز

بردوفیکس (Bordeaux mixture) یک قارچ‌کش قدیمی و با اثربخشی بالا است که برای کنترل بیماری‌های قارچی در گیاهان استفاده می‌شود. این ترکیب شامل سولفات مس و هیدروکسید کلسیم است و برای برای مبارزه با سرخشکیدگی‌ها و بیماری‌های قارچی در پسته در فصل پاییز و بهار استفاده می شود.

ایجاد تشتک در اطراف تنه درختان در باغ های آلوده به گموز در پاییز

ایجاد تشتک در اطراف تنه درختان در باغ های آلوده به گموز (پوسیدگی فیتوفتورایی طوقه و ریشه) در عملیات پاییزه باغات پسته یکی از موارد مهم در کنترل این بیماری است، در پاییز این کار به کاهش قارچ‌ عامل گموز و جلوگیری از شیوع بیماری کمک می‌کند.

برداشت محصول باغ پسته

برداشت محصول پسته معمولاً در پاییز، انجام می‌شود. پس از رسیدن میوه‌ها به کمیت و کیفیت مطلوب، می‌توانید برداشت محصول پسته را انجام دهید. این مرحله یکی از مراحل مهم در مدیریت باغ پسته می‌باشد. مراحل اصلی برداشت محصول پسته در زیر آورده شده است.

زمان برداشت

زمان برداشت محصول پسته بستگی به نوع و میزان رسیدگی میوه‌ها دارد. معمولاً در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری، برداشت پسته در ماه‌های شهریور و مهر انجام می‌شود. در مناطق سردسیری، ممکن است برداشت در ماه‌های اواخر شهریور تا اوایل آبان صورت بگیرد.

بررسی رسیدگی میوه‌ها

قبل از شروع برداشت، باید میوه‌ها را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که آن‌ها به مرحله مناسبی از رسیدگی رسیده‌اند. پسته‌های رسیده معمولا به رنگ قهوه‌ای بوده و پوست خارجی آنها با فشار ملایم کمی باز می‌شود.

روش برداشت

برای برداشت پسته، دو روش رایج وجود دارد: برداشت دستی و برداشت مکانیزه. در برداشت دستی، شاخه‌های حامل میوه با استفاده از دست جدا می‌شوند. در برداشت مکانیزه، از دستگاه‌های خاصی استفاده می‌شود که به شاخه‌های بریده و لرزانده پسته متصل می‌شوند و میوه‌ها جدا می‌شوند.

خشک کردن محصول

پس از برداشت، پسته‌ها باید به درستی خشک شوند تا رطوبت آنها به حداقل برسد و بتوانند به درستی نگهداری شوند. برای خشک کردن پسته‌ها می‌توان از روش‌های آفتاب‌خشک، هوایی یا مکانیکی استفاده کرد.

نگهداری و بسته‌بندی

پس از خشک شدن، پسته‌ها باید در شرایط مناسب نگهداری شوند. آنها باید در بسته‌بندی‌های مناسب قرار گیرند تا از تماس با هوا و رطوبت محافظت شوند.

جریب اپلیکیشن مدیریت هوشمند باغات پسته

از مهمترین نکات باغداری دسترسی سریع به اطلاعات هر قطعه باغ، تصمیم گیری دقیق و به موقع و نهایتا افزایش محصول است؛ اپلیکیشن جریب این امکان را برای کشاورز فراهم می کند که اطلاعات تمام قطعات باغاتش را همیشه و حتی به صورت آفلاین به همراه داشته باشد. همین امروز جریب را رایگان نصب کنید.

 

کار با نرم‌افزار جریب را رایگان شروع کنید!

ثبت‌نام در اپلیکیشن جریب رایگان است. جریب محدودیتی روی سطح زیر کشت و تعداد باغ ندارد.

اشتراک‌گذاری :
Skype
Email
WhatsApp
Telegram

دیدگاهتان را بنویسید